Η κατασκευαστική του δομή ήταν άμεσα επηρεασμένη απο την ενδυματική φιλοσοφία των Samurai, που ήθελε τα ρούχα τους να φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούν την άνεση στο ταξίδι αλλά ταυτόχρονα και την ταχύτητα στις κινήσεις του σώματος τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη μάχη.
Διέφερε δε από το παραδοσιακό Hadagi, στο ότι ο λαιμός του δεν είχε μαύρο χρώμα όπως ο αντίστοιχος του τελευταίου.
Το Yoroi Shitagi ήταν το δεύτερο ένδυμα που φορούσαν μετά το Fundoshi (ολόσωμο εσώρουχο από Ιαπωνικό λινό), είχε τη μορφή ενός κοντού kimono με ένα κουμπί στο λαιμό και δενόταν στη μέση με μία λεπτή υφασμάτινη ζώνη που έμοιαζε με κορδόνι και ονομαζόταν obi.
Πρώτα φορούσαν το μανίκι του αριστερού χεριού, στη συνέχεια το μανίκι του δεξιού χεριού, έπειτα κούμπωναν το κουμπί του λαιμού και τέλος έδεναν στο πίσω μέρος τη ζώνη της μέσης.
Τα μανίκια του Yoroi Shitagi, ήταν επίσης κοντύτερα απο τα αντίστοιχα ενός kimono, ώστε να μπορεί να φοριέται κάτω απο αυτό και η ύφανση ήταν πιό χονδρή στο επάνω μέρος του, έτσι ώστε να διευκολύνει τη ροή της εφίδρωσης του σώματος.
Κατά καιρούς υπήρξαν αρκετές και διαφορετικές εκδοχές του συγκεκριμένου ενδύματος, το οποίο σήμερα, θεωρείται το κατάλληλο ένδυμα για Kendo, Iaido, Judo και Aikido.