Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 07:47

Γοναλγία και πως Αντιμετωπίζεται

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

DYNAMICSPORTS.GRLOGOΤο γόνατο είναι μια άρθρωση με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπου, με αποτέλεσμα αυτός ο ρόλος να καθιστά την άρθρωση του γόνατος επιρρεπή σε τραυματισμούς και φθορά. Τραυματισμούς κυρίως στους μύες και τους συνδέσμους, αλλά και φθορά στον χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες.

Αποτέλεσμα των προηγουμένων είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης.
Μέσα από την κλινική αξιολόγηση και από τα διαγνωστικά μέσα που υπάρχουν, μπορεί να καθοριστεί η αιτία του προβλήματος, ώστε να σχεδιαστεί μια θεραπεία προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες ουσίες που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρου (γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη), παυσίπονα, εγχύσεις κορτιζόνης, ενέσεις ιαλουρονικού οξέως για ενίσχυση του αρθρικού υγρού, επιγονατίδες, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και εναλλακτικές θεραπείες.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα όμως τις περισσότερες φορές γίνεται χρόνιο και επηρεάζει τη ποιότητα της ζωής των ασθενών. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τρεις πολύ σοβαροί παράγοντες:
1. Το γεγονός ότι και ο πιο μικρός τραυματισμός στην άρθρωση του γόνατος είναι ικανός να προκαλέσει αστάθεια, λόγω μυϊκής αδυναμίας. Οι μύες του μηρού παρόλο που είναι από τους ισχυρότερους του ανθρωπίνου σώματος είναι και από τους περισσότερο ευάλωτους, τόσο όσον αναφορά την μυϊκή δύναμη, όσο και τη μυϊκή τους μάζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η άρθρωση να είναι ευάλωτη σε νέους τραυματισμούς και ξανά από την αρχή. Απαιτείται εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση που να περιλαμβάνει τεχνικές Manual Therapy (mobilization) – κινητοποίηση της άρθρωσης με ήπιους χειρισμούς και επανεκπαίδευση -ισχυροποίηση επιλεγμένων μυϊκών ομάδων για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος, με την τεχνική της Βιοανάδρασης (Biofeedback).
2. Είναι γνωστό επίσης ότι ο πιο μικρός τραυματισμός μιας άρθρωσης διαταράσσει την «επικοινωνία της» με τον Εγκέφαλο. Μέσω των αισθητικών νεύρων φεύγουν πληροφορίες από το γόνατο σχετικά με τη θέση του στο χώρο, αλλά και το περιβάλλον προς τον Εγκέφαλο μέσω του Νωτιαίου Μυελού, ο οποίος τις επεξεργάζεται και δίνει τις κατάλληλες εντολές προσαρμογής της κίνησης. Όταν διαταραχθεί αυτή η επικοινωνία αντιλαμβανόμαστε ότι οι πληροφορίες δεν θα είναι σωστές, άρα και η αντίδραση του Εγκεφάλου δεν θα είναι η σωστή, οπότε είναι εύκολο να προκληθεί εκ νέου υποτροπή. Απαιτείται στο πρόγραμμα αποκατάστασης να προβλεφθεί επανεκπαίδευση της 'ιδιοδεκτικότητας' είτε με τις κατάλληλες ασκήσεις, είτε με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
3. Αποτέλεσμα των προηγουμένων είναι να διαταραχθεί η ισορροπία στη στήριξη και τη βάδιση, είτε γιατί υποσυνείδητα προστατεύουμε το ευαίσθητο μέλος μας, είτε γιατί το σώμα μας έχει προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Αυτό όμως κάνει την άρθρωση επίσης επιρρεπή σε νέους τραυματισμούς. Απαιτείται λοιπόν 'Πελματογράφημα', όπου καταγράφονται και αναλύονται αυτές οι διαφοροποιήσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αν κριθεί απαραίτητο με την κατασκευή των κατάλληλων ορθωτικών αποκαθίσταται η ισορροπία.

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη στην θεραπευτική προσέγγιση των προβλημάτων της άρθρωσης του γόνατος τα παραπάνω, γιατί έτσι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα συμπτώματα των ασθενών.

Διαβάστηκε 390 φορές