Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 09:22

Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship.Οι μικτές πολεμικές τέχνες MMA (Mixed Martial Arts) είναι ένα μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής (full contact), στο οποίο επιτρέπονται τα χτυπήματα, οι λαβές καθώς και η χρήση τεχνικών από διάφορα στυλ πάλης και πολεμικών τεχνών. Η εξέλιξη της πλούσιας ιστορίας και παράδοσης του αγωνιστικού MMA, χρονολογείται από το 648 π.Χ. όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του το Παγκράτιον (Pankration), στην Ελλάδα στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα άθλημα που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό πάλης και πυγμαχίας.


Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship.Στην αρχαία Κίνα, τα μαχητικά αθλήματα εμφανίστηκαν με τη μορφή του Leitai, ενός μαχητικού στυλ που συνδύαζε τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, την πυγμαχία και την πάλη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις παρόμοιων αγώνων μικτών μαχητικών αθλημάτων στην Αρχαία Αίγυπτο, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Αρχές του 1800, εμφανίσθηκε στη Γαλλία το savate, γνωστό και ως γαλλική πυγμαχία, ένα
Μαχητικό άθλημα στο οποίο ο αγωνιζόμενος χρησιμοποιούσε τα χέρια και τα πόδια για να χτυπά τον αντίπαλο, συνδυάζοντας στοιχεία αγγλικού μποξ με τεχνικά χτυπήματα ποδιού.
Την ίδια εποχή αναπτύχθηκε στη Γαλλία και το canne de combat ή canne d'arme, ως τεχνική αυτοάμυνας με όπλο ένα ραβδί απο ζαχαροκάλαμο, που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από την ανώτερη κοινωνία, σε μεγάλες μη ασφαλείς πόλεις όπως το Παρίσι.
Το 1852, διεξήχθη ένας διαγωνισμός στη Γαλλία μεταξύ γάλλων savateurs και άγγλων bare-knuckle boxers (πυγμάχοι με γυμνά χέρια), κατά τον οποίο ο γάλλος Rambaud alias la Resistance κέρδισε τον άγγλο πυγμάχο Dickinson χρησιμοποιώντας ένα δυνατό χτύπημα του ποδιού του. Ωστόσο, η αγγλική ομάδα κέρδισε τους υπόλοιπους αγώνες του διαγωνισμού.
Το 1887, στην πρώτη διοργάνωση με θεατές, ο John L. Sullivan, τότε παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, αγωνίσθηκε στο ring με τον πρωταθλητή πάλης William Muldoon, τον οποίο και νίκησε με knockout στo δεύτερο λεπτό.
Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship.Το 1890, πραγματοποιήθηκε η επόμενη δημόσια συνάντηση, όταν ο πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών Bob Fitzsimmons νίκησε τον πρωταθλητή πάλης Ernest Roeber.
Το 1899, ο Edward William Barton-Wright δημιούργησε στο Λονδίνο το Bartitsu, ένα ακόμη πρώιμο παράδειγμα μικτών πολεμικών τεχνών. Το Bartitsu ήταν η πρώτη γνωστή πολεμική τέχνη που συνδύαζε την πάλη, το judo, το μποξ, το savate, το jujutsu και το canne de combat, έχοντας συνδυάσει τα ασιατικά και ευρωπαϊκά μαχητικά στυλ.
Το 1905, ο αγώνας μεταξύ του γάλλου savateur George Dubois και ενός ασκούμενου judoka Re-nierand, έληξε με πτώση του γάλλου και νίκη του Re-nierand.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, διεξήχθησαν διάφοροι αγώνες ΜΜΑ σε ολόκληρη την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και στις χώρες των τεσσάρων ασιατικών τίγρεων.
Στην Ιαπωνία, οι διαγωνισμοί αυτοί ήταν γνωστοί ως Μerikan (από την ιαπωνική αργκό παράφραση του "American fighting") και διεξάγονταν με αρκετούς κανονισμούς, μεταξύ των οποίων η βαθμολόγηση των σημείων, η ρίψη του αντιπάλου 3 φορές, τα knockdowns, και η νίκη με knockout ή υποταγή (submission) του αντιπάλου.
Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship.Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, αναπτύχθηκε στη Ρωσία το SAMBO (са́мбо), ένα μαχητικό άθλημα που συνδύαζε την πάλη, το judo, το Jujutsu και τα τεχνικά χτυπήματα σε μια μοναδική πολεμική τέχνη που μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε απειλή και υιοθετήθηκε σαν στυλ από αρκετούς ρώσους και άλλους αθλητές του ΜΜΑ.
Το 1938, μια βραζιλιάνικη μορφή MMA γνωστή ως Vale Tudo, με λίγους έως και καθόλου κανόνες, πυροδότησε το τοπικό ενδιαφέρον για το άθλημα στη Βραζιλία.
Η οικογένεια Gracie ήταν γνωστό ότι προωθούσε τους αγώνες Vale Tudo ως έναν τρόπο προώθησης του δικού τους βραζιλιάνικου στυλ Jiu-Jitsu.
Το 1951, ένα πρώτο δείγμα αγώνα ΜΜΑ, ήταν αυτός μεταξύ του judoka Masahiko Kimura και του Hélio Gracie (ιδρυτή του βραζιλιάνικου jiu jitsu). Ο Kimura νίκησε τον Gracie χρησιμοποιώντας μία λαβή gyaku-ude-garami, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως "Kimura" στο βραζιλιάνο jiu jitsu.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 1963, τρεις karatekas από το Oyama dojo (αργότερα kyokushin) οι Tadashi Nakamura, Kenji Kurosaki και Akio Fujihira (επίσης γνωστοί ως Noboru Osawa), πήγαν στο Lumpinee Boxing Stadium στην Ταϊλάνδη και αγωνίσθηκαν εναντίον τριών μαχητών του Muay Thai.
Οι Tadashi Nakamura και Akio Fujihira νίκησαν τους αντιπάλους τους με τις γροθιές τους, ενώ ο Kenji Kurosaki, έχασε από τους αγκώνες του αντιπάλου του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Kenji Kurosaki, ο Ιάπωνας μαχητής που έχασε, ήταν εκπαιδευτής του kyokushin.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο karateka και μελλοντικός kickboxer Tadashi Sawamura αντιμετώπισε τον κορυφαίο ταϊλανδό μαχητή του Muay Thai, Samarn Sor Adisorn. Ο Sawamura έχασε τον αγώνα μετά από δεκαέξι knocked down.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, στον Δυτικό κόσμο, η έννοια του συνδυασμού στοιχείων πολλαπλών πολεμικών τεχνών διαδόθηκε από το στιλ Jeet Kune Do του Bruce Lee.
Η ιστορία και η εξέλιξη των αγώνων MMA και του πρωταθλήματος Ultimate Fighting Championship.Το 1976, ένας πρόδρομος του σύγχρονου MMA ήταν ο αγώνας του μποξέρ Muhammad Ali εναντίον του παλαιστή Antonio Inoki, που διεξήχθη στην Ιαπωνία, ο οποίος ενέπνευσε αργότερα την ίδρυση του Pancrase το 1993 και του Pride Fighting Championships το 1997.
Το 1980, η εταιρεία CV Productions, Inc. δημιούργησε το πρώτο οργανωμένο πρωτάθλημα MMA στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ονομάσθηκε Tough Guy Contest και το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Battle of the Superfighters, διοργανώνοντας δέκα τουρνουά στην Πενσυλβανία. Ο πρώτος διαγωνισμός Tough Guys ήταν μία τριήμερη διοργάνωση τον Μάρτιο του 1980 στο ξενοδοχείο Holiday Inn (σήμερα Clarion Hotel) στο New Kensington με τα εισιτήρια να εξαντλούνται κάθε βράδυ.
Ωστόσο, το 1983, η Γερουσία της Πολιτείας της Πενσυλβανίας ψήφισε νομοσχέδιο που απαγόρευσε το άθλημα.
Οι διοργανωτές του MMA πιέστηκαν να υιοθετήσουν πρόσθετους κανόνες για την αύξηση της ασφάλειας των αγωνιζομένων, τη συμμόρφωση με τους αθλητικούς κανονισμούς και τη διεύρυνση της γενικής αποδοχής του αθλήματος.
Το 1993, η οικογένεια Gracie έφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραζιλιάνικο Jiu-Jitsu, ιδρύοντας την εταιρεία προώθησης MMA, Ultimate Fighting Championship (UFC).
Το πρώτο UFC event έγινε στην πολιτεία του Κολοράντο, στο Ντένβερ το 1993 και ιδρυτές της διοργάνωσης ήταν ο σκηνοθέτης Art Davie, ο βετεράνος αθλητής του Βραζιλιάνικου jiu jitsu Rorion Gracie kai o Campbell McLaren.
Αρχικά, το τουρνουά αποκαλούνταν "The War of the Worlds" και διοργανώθηκε από την οικογένεια Gracie, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Art Davie ο οποιος ήθελε να δεί πως θα φαινόταν ένας ξεχωριστός αγώνας όπου θα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει διάφορες τεχνικές Πολεμικών Τεχνών.
Επίσης, συμμετείχαν μαθητές της σχολής της οικογένειας Gracie και όλοι είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όποια τεχνική ήθελαν.
Όταν ο Art Davie παρακολούθησε τους ερασιτεχνικούς αγώνες, έμεινε έκπληκτος από το αποτέλεσμα, και έτσι γεννήθηκε το Ultimate Fighting Championship.
Η εταιρεία πραγματοποίησε μια εκδήλωση αγώνων σχεδόν χωρίς κανονισμούς, κυρίως λόγω της επιρροής του Art Davie και του Rorion Gracie που προσπάθησαν να αντιγράψουν τις μάχες Vale Tudo που διεξάγονταν στη Βραζιλία.
Αργότερα, υιοθετήθηκαν κάποιοι βασικοί κανόνες όπως η απαγόρευση χτυπήματος σε πεσμένο αντίπαλο.
Μετά από αυτές τις αλλαγές, το άθλημα έχει δει αυξημένη δημοτικότητα που ανταγωνίζεται την πυγμαχία και την επαγγελματική πάλη.
Σκοπός των πρώιμων αγώνων του Ultimate Fighting Championship ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότερη πολεμική τέχνη ανάμεσα σε πυγμαχία, βραζιλιάνικο jiu-jitsu, sambo, πάλη, Muay Thai, karate, kickboxing, sumo και Judo, σε έναν διαγωνισμό με ελάχιστους κανονισμούς και χωρίς κατηγορίες βάρους μεταξύ των αγωνιζομένων. Ο νικητής του τουρνουά θα ήταν και ο πρωταθλητής.
Το 1993 επίσης, χρησιμοποιήθηκε τεκμηριωμένα για πρώτη φορά ο όρος ΜΜΑ σε μία ανασκόπηση του UFC 1 από τον τηλεοπτικό κριτή Howard Rosenberg και ο όρος κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα όταν το newfullcontact.com, ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους που κάλυπταν το άθλημα εκείνη την εποχή, φιλοξένησε και αναδημοσίευσε σε άρθρο όσα ανέφερε ο Rosenberg.
Το UFC "Ultimate Fighting Championship" έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που προωθεί το ΜΜΑ. Εδρεύει στο Λας Βέγκας της Νεβάδα και διοργανώνει παγκοσμίως το μεγαλύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα ΜΜΑ όπου συμμετέχουν οι αθλητές με το υψηλότερο επίπεδο τεχνικής σε δώδεκα κατηγορίες βάρους και σύμφωνα με τους Ενιαίους Κανόνες Μικτών Πολεμικών Τεχνών. Οι αγωνιζόμενοι μάχονται σε ανοιχτό ring ή σε κλειστό οκτάγωνο κλουβί.
Το 2016, η Zuffa μητρική εταιρεία του UFC, πωλήθηκε στην WME-IMG του William Morris Endeavour αντί του ποσού των 4,02 δισεκατομμυρίων $.

Διαβάστηκε 1605 φορές