Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 16:36

Σαμουράι: Οι θρυλικοί πολεμιστές της Ιαπωνίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Katana 008Οι Σαμουράι (ή bushi) ήταν οι θρυλικοί πολεμιστές της Ιαπωνίας. Αργότερα αποτελούσαν την κυρίαρχη στρατιωτική τάξη που τελικά έγινε η υψηλότερη σε κατάταξη κοινωνική κάστα της περιόδου Edo (1603-1867). Οι Σαμουράι χρησιμοποίησαν μια σειρά από όπλα όπως τόξα και βέλη, δόρατα και όπλα, αλλά το κύριο όπλο και σύμβολο τους ήταν το σπαθί.

Οι Σαμουράι έπρεπε να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τον ηθικό κώδικα του bushido («ο τρόπος του πολεμιστή»). Σε έντονη Κομφουκιανική φύση, ο κώδικας bushido τόνισε έννοιες όπως η πίστη στον αφέντη, η αυτοπειθαρχία και η σεβαστή, ηθική συμπεριφορά. Πολλοί σαμουράι επίσης προσελκύονταν από τις διδασκαλίες και τις πρακτικές του Ζεν Βουδισμού .

Οι σαμουράι εντοπίζουν την προέλευσή τους στις εκστρατείες Heian Period για να υποτάξουν τους γηγενείς ανθρώπους Emishi στην Περιφέρεια Tohoku . Την ίδια στιγμή, οι πολεμιστές προσλήφθηκαν όλο και περισσότερο από πλούσιους γαιοκτήμονες που είχαν μεγαλώσει ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση και έχτισαν στρατούς για τη δική τους προστασία.

Οι δύο πιο ισχυρές από αυτές τις φυλές γαιοκτημόνων, το Minamoto και η Taira , τελικά αμφισβήτησαν την κεντρική κυβέρνηση και πολεμούσαν ο ένας τον άλλον για υπεροχή σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Minamoto Yoritomo αναδείχθηκε νικητής και ίδρυσε μια νέα στρατιωτική κυβέρνηση το 1192, με επικεφαλής τον shogun ή τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή. Οι σαμουράι θα κυβερνούσαν την Ιαπωνία για τα περισσότερα από τα επόμενα 700 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χαοτικής εποχής των πολέμων, στον 15ο και 16ο αιώνα, η Ιαπωνία διαλύθηκε σε δεκάδες ανεξάρτητα κράτη που πολεμούν συνεχώς μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, οι πολεμιστές είχαν μεγάλη ζήτηση. Ήταν επίσης η εποχή που οι ninja , πολεμιστές που ειδικεύονταν σε μη συμβατικούς πολέμους, ήταν πιο δραστήριοι. Πολλές από τις διάσημες ταινίες σαμουράι του Kurosawa γυρίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η χώρα τελικά επανενώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1500 και δημιουργήθηκε ένα άκαμπτο σύστημα κοινωνικής κάστας κατά την περίοδο Edo που έβαλε τους σαμουράι στην κορυφή, ακολουθούμενοι από τους αγρότες, τους τεχνίτες και τους εμπόρους αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σαμουράι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε πόλεις του κάστρου , ήταν οι μόνοι που επιτρέπεται να κατέχουν και να μεταφέρουν ξίφη και πληρώθηκαν με ρύζι από τους daimyo ή τους φεουδαρχικούς άρχοντες. Οι χωρίς σαμουράι ονομάστηκαν ronin και προκάλεσαν μικρά προβλήματα κατά τη διάρκεια του 1600.

Η σχετική ειρήνη επικράτησε κατά τα 250 περίπου χρόνια της περιόδου Edo. Σαν αποτέλεσμα, η σημασία των πολεμικών δεξιοτήτων μειώθηκε και πολλοί σαμουράι έγιναν γραφειοκράτες, δάσκαλοι ή καλλιτέχνες. Η φεουδαρχική εποχή της Ιαπωνίας σταμάτησε τελικά το 1868 και η τάξη των Σαμουράι καταργήθηκε λίγα χρόνια μετά.

Πηγή: SAMURAI HISTORY OF CULTURE JAPAN

Διαβάστηκε 1043 φορές