Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 14:55

Μέρα με την μέρα, καλύτερος…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

MESSADOS18123

Ο άνθρωπος, προσθέτει γνώση και επιδεξιότητες μέρα με την μέρα. Όπως σε κάθε δουλειά, δεν γινόμαστε ειδικοί μέσα σε μία μέρα, αλλά είναι μία διαδικασία που κρατάει καιρό, συνδυάζοντας γνώσεις και εμπειρίες. Έτσι είναι και στην άσκησή μας στο Tang Soo Do. Κάθε μέρα, που επαναλαμβάνουμε τις βασικές τεχνικές, γίνονται σιγά-σιγά κτήμα μας και κομμάτι της γνώσης μας.

Η διαδικασία δεν είναι πάντα ομαλή. Κάνουμε λάθη, ή ακόμη – ακόμη κάποια πράγματα, μας είναι πάρα πολύ δύσκολα να τα καταφέρουμε από την αρχή. Λίγο – λίγο, καθώς επιμένουμε, καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε και να προσθέτουμε γνώση και ικανότητες στο Tang Soo Do.

Αυτός είναι και ο ουσιώδης λόγος που κάνουμε άσκηση. Μέσω της εξέλιξή μας στο Tang Soo Do, μπορούμε να μάθουμε τον εαυτό μας. Η στάση μας μέσα στην σχολή απέναντι στις δυσκολίες, θα πρέπει να είναι και η στάση μας έξω από αυτήν. Στην δουλειά μας, στο σπίτι μας και στην συναναστροφή μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο απώτερος στόχος μας, δεν είναι να μάθουμε να αμυνόμαστε στον εχθρό που θα έρθει να μας κάνει κακό στον δρόμο, αλλά να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον εχθρό που έχουμε όλοι μέσα μας. Τον κακό μας εαυτό.

 Όλοι μας χρειάζεται να δυναμώσουμε. Το να είμαστε πραγματικά δυνατοί, δεν έχει να

κάνει με την σωματική μας δύναμη, που εκ των πραγμάτων έχει όρια, αλλά την πνευματική μας δύναμη. Μέσω της άσκησης, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, που να εκπαιδεύουμε συνεχώς το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας. Εκπαιδευόμαστε κατά αυτόν τρόπο, ώστε να κουβαλήσουμε αυτήν την νοοτροπία και το δυνατό πνεύμα έξω από την σχολή, στην ζωή μας. Η καθημερινότητά μας είναι αυτή που έχουμε δημιουργήσει μέσα στο μυαλό μας. Είναι οι σκέψεις μας, η στάση μας απέναντι στις δυσκολίες, οι σταθερές απόψεις μας κτλ. Την κάθε δυσκολία μπορεί να την λάβεις με την στάση “Ωχ πάλι αυτό… γιατί σε εμένα;”, ή να την δεις πιο θετικά, σαν μία νέα πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσεις, ώστε να γίνεις καλύτερος και να ωριμάσεις. Αντιμετωπίζοντας την κάθε δυσκολία με αυτόν τον τρόπο, είναι ο ίδιος τρόπος που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από εμάς την άσκηση. Με όρεξη, ενέργεια και ενθουσιασμό, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες τεχνικές και προκλήσεις, που μας δίνει συνεχώς η τέχνη. Στην αντίθετη περίπτωση, που πιστεύουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μας γίνονται εξαιτίας του κακού ριζικού μας, νιώθουμε αδικημένοι και άτυχοι. Έτσι δεν ενεργούμε με τον σωστό τρόπο, φοβούμενοι να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Το αποτέλεσμα; Να μην ορίζουμε την ζωή μας.

Το Tang Soo Do, είναι μία μέθοδος να μάθουμε τον εαυτό μας. Απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και εστίαση σε κάθε κίνηση. Ξεχνώντας το εγώ μας, πετυχαίνουμε την ενοποίηση του πνεύματος, του μυαλού και του σώματος. Τότε οι κινήσεις μας ρέουν αβίαστα με αυτοπεποίθηση, χωρίς ένταση. Μία κατάσταση που μας δίνει πνευματική σταθερότητα, γαλήνη και εν τέλει ευτυχία. Μία ψυχολογική κατάσταση, που την έχουμε πάντα μαζί μας στην καθημερινότητά μας.

 Πάνω από εκεί που κάθομαι στο γραφείο της σχολής, έχω κρεμάσει ένα γιαπωνέζικο γνωμικό, που το έχω γράψει εδώ και 15 χρόνια, πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα από στολή.

Λέει: “Ichi Nichi Issho”, δηλαδή “Μία Μέρα, Μία Ζωή”. Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουμε όλοι μας το νόημα αυτής της φράσης. Η κάθε ημέρα, είναι η συμπύκνωση όλης της ζωή μας! Στο τέλος, το αποτέλεσμα θα βγει από την πρόσθεση της κάθε ημέρας ξεχωριστά. Αυτό είναι πραγματικότητα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, ξαφνικά το τώρα έχει άλλη αξία, οι σκέψεις μας, έχουν άλλη ποιότητα….

 

Αναδημοσίευση από το site: https://dojangtangsoodo.gr/

 

Διαβάστηκε 243 φορές