Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 08:50

Συνέντευξη με τον sifu Παναγιώτη Πιερράκο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

84991467 10219341410179512 7201451358321377280 nΤο περιοδικό Dynamicsports.gr δημοσιεύει την συνέντευξη που πήρε από τον Δάσκαλο Παναγιώτη Πιερράκο.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχηθώ σ’ εσάς και τους αναγνώστες σας για τις γιορτινές αυτές ημέρες και το Νέο Έτος 2022 να είναι γεμάτο υγεία για όλο τον κόσμο, εσωτερική δύναμη και ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτό ν’ αντιμετωπίσουμε τη ζωή που είναι γεμάτη αλλαγές και να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι όπως κάνουμε στις πολεμικές τέχνες να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της. Εύχομαι να υπάρχει προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία στους στόχους που θα θέσει ο καθένας για το νέο έτος, με λίγη τύχη και με προσωπική εργασία γιατί χωρίς αυτή τα αγαθά δεν κατακτώνται.

IMG 20211204 180223

1) Ποια είναι αν συνοψίζαμε αυτή τη στιγμή η πορεία σας στις πολεμικές τέχνες;

Αν θα έπρεπε να τη συνοψίσω επιγραμματικά θα έλεγα:
• 30 χρόνια πρακτικής στις Κινεζικές Πολεμικές Τέχνες
• 20 χρόνια πρακτικής στο Tai Ji Quan (Yang & Chen style)
• Είμαι μαθητής του Master Chen Bing, επίσημου κληρονόμου του Chen Tai Ji Quan
• Έχω εκπαιδευτεί στην Κίνα, στο χωριό Chenjiagou, εκεί που γεννήθηκε και συνεχίζει να διδάσκεται ζωντανά το Taijiquan
• Κατέχω το 2Ο DUAN από την Ελληνική Ομοσπονδία WU SHU KUNG FU
• Εξελέγην μέλος του ΔΣ στην Ελληνική Ομοσπονδία WU SHU KUNG FU
• Κατέχω τη Μαύρη Ζώνη στην Αμερικανική Ομοσπονδία KUNG FU
• Έχω αισίως 16 χρόνια διδακτικής εμπειρίας στο TaiJiQuan

IMG 20190922 120040

 2) Πότε ξεκινήσατε Kung fu και για ποιό λόγο;
Για μένα η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες ήρθε σαν ένα κάλεσμα. Ζώντας σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80 και χωρίς ιδιαίτερα ερεθίσματα (δεν είχα δει ας πούμε στο σινεμά ταινίες του Μπρους Λη όπως πολλοί λεν ότι τους ενέπνευσε) με κάποιον τρόπο βρήκε η τύχη και μου έβαλε το μικρόβιο.
Θυμάμαι όλα ξεκίνησαν μ’ ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο «Πως να μάθετε Καράτε». Πρέπει να ήμουν γύρω στα 13 με 14. Πολύ σύντομα σε ένα μικρό ιδιόκτητο υπόγειο έφτιαξα τη δική μου μακιβάρα και εμπόδια με βαρέλια για να κάνω φυσική κατάσταση.
Αργότερα μέσα από περιοδικά εκείνης της εποχής με συνεπήρε το Νινζούτσου και σύντομα οι φοίνικες έγιναν αντίπαλοί μου που υπέφεραν από τα γνωστά σούρικεν.
Όμως η τύχη μου τα έφερε και το 1991 ξεκίνησα κάτω από ένα χαρισματικό δάσκαλο την εξάσκησή μου με το Kung Fu το οποίο αποδείχτηκε ότι ταίριαζε απόλυτα με την ψυχοσύνθεσή μου και τη φυσιολογία μου.
Άπαξ και ξεκίνησα με αυτό, δε με συγκίνησε τόσο κανένα άλλο, παρότι δοκίμασα στην πορεία μου κι άλλα στυλ πολεμικών τεχνών για εμπλουτισμό. Ενδεικτικά έκανα και Σότοκαν Καράτε στην Αμερική όπου σπούδασα, και Πενσάκ Σιλάτ, και Κικ Μπόξινγκ, και Καποεϊρα όμως όπως προείπα αυτό που με μάγεψε και με μαγεύει είναι οι Κινεζικές Πολεμικές Τέχνες και πιο συγκεκριμένα σήμερα το Tai Ji Quan.

Screenshot 2

3) Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας
Συγκροτημένη εκπαίδευση στο wu shu (σημαίνει πολεμικές τέχνες στην Κινεζική γλώσσα) ξεκίνησα το 1991 στο Λαύριο απ’ όπου κατάγομαι. Το καλοκαίρι του 1992 έφυγα για σπουδές στο Ιλλινόϊ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όπου έψαξα και βρήκα σχολή και άρχισα να εξασκούμαι. Είχα την τύχη να διδαχτώ από τον Sifu Arthur Berry που ήταν μαθητής ενός Σαολίν Μοναχού που είχε αυτομολήσει στη Δύση. Εκείνες τις εποχές έφευγαν 2 ώρες δρόμο από το Σικάγο να πάνε στο Οχάϊο για να κάνουν μάθημα κι άλλες 2 ώρες πίσω. Μας δίδαξε με την ίδια σκληρή προσήλωση και με πολλή πρακτική εξάσκηση. Εκεί πήρα μέρος σε πολλά πρωταθλήματα που μου έδωσαν μεγάλη εμπειρία τόσο στην παρουσίαση φόρμας (Taolu όπως το λέμε εμείς) αλλά και στη μάχη (full & semi-contact).
Στις αρχές του 1997 επέστρεψα στην Ελλάδα και υπηρέτησα τη θητεία μου στο στρατό.
Το 1998 βρήκα και πάλι το δάσκαλό μου Γρηγόρη Γρηγορίου που εβρίσκετο πλέον στην Αθήνα και συνέχισα μαζί του την εκπαίδευσή μου στο wu shu. Μαζί κάναμε επιδείξεις για να γίνει ευρύτερα γνωστό το άθλημα στην Ελλάδα και πήρα μέρος σε διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα.
Τότε ήταν που ήρθα σε επαφή και με το tai ji quan όπου διδάχτηκα στυλ Yang.
Σιγά σιγά άρχισα να αφήνω στην άκρη το αγωνιστικό μέρος και τα εξωτερικά στυλ (είχα ειδίκευση στη Νότια Γροθιά, κοντάρι, σπαθί – Nan Quan, Nan gun, Nan dao) κι άρχισα να μελετώ περισσότερο το Taijiquan. Έκανα σεμινάρια με τον Εθνικό Προπονητή της Ολλανδίας Loe Hoyer σε Γροθιά και Ίσιο Σπαθί και συνέχισα τη μαθητεία μου μέχρι περίπου το 2005 όπου ξεκίνησα να διδάσκω στην Καλλιθέα το στυλ Yang.
Η μεγάλη αλλαγή ήρθε για μένα το 2014 όπου μετά από χρόνια αναζήτησης ξεκίνησα να μαθαίνω στυλ Chen Tai Ji Quan κοντά στον Πλούταρχο Βλαχόπουλο, μαθητή του Master Liming Yue που ακολουθεί τα διδάγματα του GrandMaster Chen Zhenglei. Με το Master Liming Yue έκανα σεμινάρια σε Ελλάδα και Ιταλία και με τους εσωτερικούς μαθητές του Andrea Lori και Fabio Varesi.
Η τελική πινελιά όμως ήρθε για μένα το 2016 όταν έκανε για πρώτη φορά σεμινάριο στην Ελλάδα ο Master Chen Bing. Πρόκειται για τον ανιψιό δύο από τους σημαντικότερους δασκάλους στο στυλ Chen, του θρυλικού Chen XiaoWang και του Chen XiaoXing οι οποίοι έχουν και την πιο μεγάλη σχολή φυσικά στο Chenjiagou, τη γενέτειρα του Ταϊ Τσι στην Κίνα.

Έκτοτε ακολουθώ τη διδασκαλεία του παρακολουθώντας ανελλιπώς όλα τα σεμινάρια που έχει κάνει στην Ελλάδα και έχω μεταβεί στη σχολή του στην Κίνα στο χωριό Chenjiagou όπου φοίτησα εμβαθύνοντας τις γνώσεις μου.

Screenshot 1

4) Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις σας και ειδικότερα από το εκπαιδευτικό σας ταξίδι στην Κίνα;
Για μένα που οι πολεμικές τέχνες είναι βίωμα, όλα είναι σημαντικά. Δεν βαρυγκόμισσα ποτέ όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες γιατί έκανα αυτό που αγαπούσα. Στην Αμερική περπατούσα μισή ώρα με τα πόδια στο κρύο και στο χιόνι για να πάω στη σχολή, τότε ήμουν φοιτητής χωρίς δικό μου μέσο.
Αργότερα στην Αθήνα έκανα 1,5 ώρα με το λεωφορείο να πάω στο Περιστέρι κι άλλη 1,5 πίσω αλλά δε με ενδιέφερε καθόλου. Θυμάμαι κάποτε κάναμε μάθημα χειμώνα έξω με ψιλόβροχο και αέρα που «ξύριζε» κι έφαγα μια κλωτσιά στ’ αυτί (με έλεγχο από το συναθλητή μου) αλλά δεν πόναγα, έτσουζε πιο πολύ από το κρύο. Όμως αυτή η σκληραγώγηση ήταν αληθινή εκπαίδευση. Ψυχής και σώματος.

Η Κίνα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Εκεί μπαίνεις συνειδητά σε μια διαδικασία «μοναχισμού» ή εσώκλειστου μαθητή (εφόσον φυσικά είσαι εστιασμένος γιατί πας εκεί και τι θέλεις να πάρεις).
Στο χωριό όλοι κάνουν Tai Ji. Έχει περίπου 40 σχολές. Άλλοι δάσκαλοι με λίγους μαθητές κι άλλοι με πολλούς. Είναι πολύ όμορφο. Βλέπεις τα παιδιά να εξασκούνται. Βλέπεις ηλικιωμένους να βάζουν ένα κασσετοφωνάκι και με μουσική να ασκούνται στη φόρμα για την υγεία τους. Βρίσκεις αγνώστους κινέζους στο δρόμο που σε προσκαλούν να «παίξεις» μαζί τους Tui Shou ή αλλιώς χέρια που σπρώχνουν που είναι το μαχητικό κομμάτι του Tai Ji Quan.
Στο χωριό, το Tai Ji Quan είναι πολεμική τέχνη. Για τους κινέζους αυτό που κάνεις πρέπει να είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό. Έτσι διδάσκεται. Τρείς φορές την ημέρα έχει εξάσκηση, πρωί, ανάπαυση - μεσημέρι, ανάπαυση – απόγευμα προς βράδυ, πάλι εξάσκηση.
Στο πρόγραμμα έχει υποχρεωτικό διαχωρισμό ηλικιών. Τα νέα παιδιά κάνουν ενδυνάμωση, οι μεγαλύτεροι ασκήσεις χαλάρωσης. Οι νεότεροι μαθαίνουν Xinjia YiLu που είναι πιο δυναμική ενώ οι μεγαλύτεροι τη βασική φόρμα LaoJia YiLu που είναι ας πούμε η βάση όλων.
Μετά ο καθένας πηγαίνει με το δάσκαλό του να μελετήσει αυτό που έχει επιλέξει.
Οι ώρες άσκησης είναι πολλές, τουλάχιστον 6 βάση προγράμματος κι αν αντέχεις ανταλλάσσεις και γνώσεις με τους άλλους μετά το βραδινό που υπάρχει ελεύθερος χρόνος.
Αυτό είναι κάθε μέρα, εκτός από τη δέκατη που γίνεται μια μεγάλη λαϊκή στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο όπου ξεκουράζεσαι και μπορείς να ψωνίσεις φρούτα και λαχανικά.
Γενικά όμως η ζωή εκεί είναι βασισμένη στην εξάσκηση του TaiJi. Ακόμη κι οι απλοί χωρικοί, μετά τις αγροτικές τους εργασίες, τα απογεύματα πηγαίνουν στους δασκάλους τους. Ο κάθε δάσκαλος έχει στην αυλή του την ιδιωτική του σχολή .. είναι όμορφο να περιπλανάσαι και να βλέπεις ανθρώπους να εξασκούνται παντού. Ξεχνάς τον έξω κόσμο κι όλα είναι μόνο TaiJi.… Μια εμπειρία μοναδική.

158632025 10222288941265244 5244211847882378833 n

5) Ποιά τα οφέλη που αποκομίσατε από την εκπαίδευσή σας στο Kung fu;
Θεωρώ ότι μου προσέφερε και συνεχίζει να μου προσφέρει οφέλη σε πάρα πολλά επίπεδα.
Με βοήθησε πάρα πολύ στην υγεία μου τόσο νεότερος όσο και καθώς μεγαλώνω, με πολλές αντοχές μυϊκές, με καλή σωματική διάπλαση χωρίς να έχω κάνει άλλου είδους γυμναστική, με καθαρά εσωτερικά όργανα. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτεροι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ποιότητα ζωής. Παρότι λόγω επιβαρυμένου εργασιακού περιβάλλοντος στο παρελθόν έπαθα 3 κήλες στη σπονδυλική μου στήλη, είμαι ευγνώμων που σήμερα μπορώ να γυμνάζομαι χωρίς πόνους και να περπατώ ακόμη και 10 χιλιόμετρα την ημέρα χωρίς πρόβλημα.

Μου χάρισε ένα φιλοσοφικό και ένα ηθικό υπόβαθρο για να είμαι ένας ακέραιος άνθρωπος, τόσο ως προς τον εαυτό μου όσο και προς τους γύρω μου.
Ανέπτυξε την υπομονή μου, την αντίληψη, την σφαιρική κατανόηση των καταστάσεων, μου έδωσε τα εφόδια ν’ ανταπεξέλθω στις συνεχείς αλλαγές που έχει η ζωή, είτε θετικές είτε αρνητικές κι αυτό για μένα είναι ένα τεράστιο όφελος.
Μου έδωσε σεβασμό προς τη ζωή, προς τους δασκάλους μου, προς τους συνανθρώπους μου, τους συναθλητές ή κι αντιπάλους.
Μου έδωσε επίσης μια οπτική ζωής με βάση την ηρεμία και την εσωτερική ισορροπία που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω στην καθημερινότητά μου αλλά και στα επόμενα βήματά μου.

244372858 8469664343074169 2952475529470060890 n

6) Μιλήστε μας για τους μελλοντικούς στόχους σας
Ο κύριος στόχος μου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Chen Tai Ji Quan στην Ελλάδα. Να μάθει περισσότερος κόσμος τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κυρίως στην υγεία του και να το γνωρίσει σωστά. Ακόμη βρισκόμαστε σε μια εποχή που υπάρχει μια συγκεκριμένη εντύπωση και πρέπει να υπάρξει σωστή πληροφόρηση. Αυτή τη στιγμή παγκόσμια υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι που ασκούνται σε αυτό και δεν είναι τυχαίο.
Εν μέρη αυτός ήταν κι ένας λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά και στην Ελληνική Ομοσπονδία Wushu KungFu. Να μπορέσω να βοηθήσω την τέχνη και το άθλημα να γίνουν ευρύτερα γνωστά στην Ελληνική Κοινωνία και να δώσω την ενέργειά μου σε αυτή την κατεύθυνση καθώς υπάρχει πολλή εργασία να γίνει πάνω σε αυτόν τον ορίζοντα. Έχουν τεθεί στόχοι να στηριχθούν όλοι οι δάσκαλοι να βγεί το άθλημα προς τα έξω σε όλες τις ηλικίες, σε οργανισμούς και σε τοπικό επίπεδο στην κοινωνία μας γιατί όπως είπαμε τα οφέλη είναι πολυεπίπεδα.
Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, για το 2022 έχω ήδη έρθει σε επαφή με συγκεκριμένο κέντρο που βοηθά τους καρκινοπαθείς και τους οικείους τους θέλοντας κι εγώ να προσφέρω στους ανθρώπους αυτούς γιατί έχω μια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στη συγκεκριμένη πάθηση. Ευτυχώς το Τάι Τσι μπορεί να συμβάλει σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη, τη βοήθεια κατά την ασθένεια αλλά και στην αποθεραπεία. Θέλω να προσφέρω στήριξη σωματικά και πνευματικά σε αυτούς αλλά και στους συγγενείς και κοντινούς ανθρώπους όσων βιώνουν αυτή τη νόσο.

Σε σύγκλιση με τους δύο πρώτους στόχους είμαι σε επικοινωνία με συναδέλφους για να χτίσουμε εκπαιδευτική συνεργασία στο κομμάτι του Τάι Τσι. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη έχει εγκριθεί ως Ολυμπιακό Άθλημα για το 2026 και υπάρχει η θέληση και η διάθεση να χτίσουμε αθλητές του μέλλοντος για να μπορέσει η χώρα μας να συναγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιστεύω η στιγμή να βάλουμε θεμέλια για τους αθλητές του αύριο και σίγουρα μπορούμε να το καταφέρουμε.
Τέλος, ένας ιδιοτελής στόχος και ευχή είναι να ανοίξουν σύντομα οι δρόμοι και να πραγματοποιήσω ένα ακόμη ταξίδι στην Κίνα γιατί αναζητώ ακόμη περισσότερη γνώση και εμπειρία. Μακάρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και να έρθει και πάλι μια κανονικότητα ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους.

576005 540160902691259 1917861302 n

7) Που διδάσκετε αυτή τη στιγμή;
Τη στιγμή αυτή διδάσκω σε δύο χώρους, στο Κέντρο της Αθήνας στο Γκάζι και στο Νέο Κόσμο. Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα στο web site μου www.greecetaichi.gr και αντίστοιχα τη σελίδα της σχολής στο facebook να ψάξει το nei yuan tai chi – inner circle tai chi όπου θα βρει πολλές πληροφορίες, άρθρα και βίντεο σχετικά με το Chen Tai Chi και τον τρόπο διδασκαλίας μου.

Chenjiagou 4

 

Το περιοδικό Dynamicsports.gr σας ευχαριστεί πολύ για αυτή την συνέντευξη.

 

Διαβάστηκε 667 φορές