Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 19:10

Συνέντευξη με τον master Πέτρο Τραγάκη (TRAGAKIS STUDIO SANDA FIGHT CLUB)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

TR11) Πότε ξεκινήσατε TANG SOO DO και για ποιό λόγο;

Η πρώτη μου επαφή με το τανκ σου ντο έγινε σε ηλικία δέκα ετών το 1990...
Ο λόγος ήταν κυρίως οι επιρροές από ταινίες με ήρωες πολεμικών Τεχνών αλλά και η φιλοσοφία η οποία πάντα μου άρεσε καθώς και ο τρόπος με τον οποίο την δίδασκαν.

TR2

2) Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας.

Είχα την τιμή να γνωρίσω έναν πολύ παραδοσιακό δάσκαλο για εκείνη την εποχή τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη ο οποίος με δίδαξε αξίες και τρόπους να σκέφτομαι μέσα στην πολεμική τέχνη σε μία περίοδο που οι πολεμικές τέχνες δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες στον χώρο ενώ παράλληλα η εκπαίδευσή μου ήταν πολύ κοντά σε αυτά που πίστευα και αυτά που έβλεπα και ήθελα να βιώσω και να ζήσω και εγώ.
Αξίες όπως πειθαρχία σεβασμός υπομονή και επιμονή και μέσα από πολύ σκληρή άσκηση και πόνο και χωρίς να υπάρχει μεγάλος διάλογος με τον δάσκαλο πάντοτε βρίσκαμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας μέσα από τη σκληρή άσκηση.

TR3

3) Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις σας στο tatami;

Όπως είπα και πριν είχα την τιμή να γνωρίσω την πολεμική τέχνη του τανκ σου ντο από τη σκληρή πλευρά της.
Δεδομένο το γεγονός αυτό την εποχή εκείνη το τατάμι δεν υπήρχε αλλά υπήρχε σκληρό παρκέ με προπονήσεις που όταν ιδρώνεις γλίστραγε Και έπεφτες κάτω ενώ παράλληλα οι πατούσες να ματώνουν από την τριβή...
Μέχρι και ο καθαρισμός της σχολής τότε γινόταν με παραδοσιακό τρόπο.. θυμάμαι τον εαυτό μου να κρατάω ένα βρεγμένο πανί μόνο με τα δάχτυλά μου και το σώμα σε θέση μπρούμυτα να τρέχω πάνω-κάτω σε όλο το παρκέ για μισή ώρα....

TR6

4) Ποιά τα οφέλη που αποκομίσατε από την προπόνησή σας στις πολεμικές τέχνες;

Οι αξίες των πολεμικών Τεχνών είναι τόσο σημαντικές και ο τρόπος με τον οποίον διδάσκονταν από παλιά μέχρι και σήμερα όπως αυτές είναι η αυτοσυγκράτηση η πειθαρχία ο σεβασμός ο υγιής ανταγωνισμός ο συναγωνισμός έτσι θεωρώ ότι όλα αυτά πέρασαν μέσα στο πετσί μου από την πολύ μικρή και ευαίσθητη τότε ηλικία... Η τεχνολογία και τα μέσα διευκόλυνσης που έχουν τα σημερινά παιδιά δεν υπήρχαν τότε η επιλογή μας ήταν η βγαίνουμε να παίξουμε έξω στις αλάνες κρυφτό κυνηγητό ή πηγαίνουμε στη σχολή να κάνουμε προπόνηση με αποτέλεσμα να επιλέξω το να πηγαίνω στη σχολή να κάνω προπόνηση και αυτό με έκανε αρκετά δυνατό και σταθερό σαν χαρακτήρα στην εξέλιξή μου τότε ακόμη και στην εφηβεία.

TR7

5) Μιλήστε μας για τους μελλοντικούς στόχους σας

Δεδομένου του γεγονότος ότι η γενιά μας έτυχε να ζήσει μία πανδημία και ο αθλητισμός δέχτηκε μεγάλη πλήξη εγώ συνεχίζω να οραματίζομαι και να προσπαθώ να φτιάξω αθλητές ικανούς που στο μέλλον θα αναλάβουν να συνεχίσουν το έργο στο οποίο ήδη πορεύονται και διδάσκω καθημερινά προσπαθώντας να φτάσουν μία μέρα να διδάσκουν στη θέση μου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας την ομορφιά των παραδοσιακών Τεχνών και να φτιάχνουν υγιείς ανθρώπους πνευματικά και σωματικά Γιατί αυτό χρειάζεται η κοινωνία μας...

TR8

 

6) Για ποιους λόγους να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται στις πολεμικές τέχνες;

Ο βασικός λόγος για τον οποίον θα πρότεινα κάποιον να ξεκινήσει να ασχολείται με μία πολεμική τέχνη είναι καθαρά η προσωπική του εξέλιξη...
Η Καθημερινή προπόνηση και η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών στηρίζονται στην εξέλιξη του ανθρώπου στον χαρακτήρα του και έχουν σαν σκοπό να τον φτιάξουν πραγματικό μαχητή που θα αντιμετωπίζει πάντα τις αδυναμίες του και θα βλέπει και θα δουλεύει τα λάθη του για να γίνεται καλύτερος.

TR9

7) Σε ποιο σύλλογο είστε προπονητής;

Ο σύλλογος στον οποίο διδάσκω από το 1997 μέχρι σήμερα ονομάζεται Αθλητικός Σύλλογος Καράτε φίλοι Κώστα Κυπριώτη και φτιάχτηκε στη μνήμη του δασκάλου μου για να τιμήσουμε το έργο που έκανε αλλά και για τον άδικο χαμό του που άφησε πίσω του μεγάλο κενό στο οποίο κλήθηκα να καλύψω Και συνεχίζω με πίστη και δύναμη αλλά παράλληλα και αγάπη για αυτό που διδάχτηκα και εγώ...

TR10

8) Πολεμικές τέχνες η δυναμικά αθλήματα; Τι προτείνετε;

Οι πολεμικές τέχνες και τα δυναμικά αθλήματα είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες οι οποίες δεν πρέπει ποτέ να μπερδεύονται μεταξύ τους ενώ παράλληλα ούτε ένα συγκρίνονται...

Οι πολεμικές τέχνες όπως προείπα έχουν μία πολύ βαθιά ιστορία και φιλοσοφία βασισμένη στην εξέλιξη του ανθρώπου πάνω στη διαμόρφωση ενός πολύ δυναμικού χαρακτήρα ενώ παράλληλα με τις αξίες που διδάσκουν ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουμε σε σημείο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος..

Οι απαιτήσεις των καιρών φέρνουν στο προσκήνιο τα δυναμικά αθλήματα όπου η βασική εξέλιξη του αθλητή στο κομμάτι του πώς θα αντιμετωπίσει μία επαφή σε πραγματικό χρόνο είναι και πολύ πιο γρήγορη.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του εκάστοτε Δασκάλου είναι να μπορεί να διαχωρίσει την πολεμική τέχνη από το δυναμικό άθλημα και να μπορεί επίσης να διδάξει οτιδήποτε από τα δύο επιζητά ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος..
Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει πολύ άγνοια παρόλο που η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη γνωστοποίηση των πολεμικών Τεχνών και των δυναμικών αθλημάτων με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να ψάχνει να βρει μία διέξοδο ίσως με λανθασμένο σκεπτικό..
Σε κάθε περίπτωση ο δάσκαλος ή προπονητής φέρει μεγάλη ευθύνη στον τρόπο με τον οποίο θα διδάξει τις ανάγκες των ανθρώπων που θα πλησιάζουν για να μάθουν μία πολεμική τέχνη ή ένα δυναμικό άθλημα.

TR4

 TR5

Διαβάστηκε 457 φορές