Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 08:14

Συνέντευξη με την sifu Κουντούρη Μάχη (Α.Σ. Σαολίν Κουνγκ Φου η Πηγή του Νεαρού Δάσους - Δάφνης)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mmexport1469861888080Το περιοδικό Dynamicsports.gr δημοσιεύει την συνέντευξη που πήρε από την sifu Μάχη Κουντούρη (Α.Σ. Σαολίν Κουνγκ Φου η Πηγή του Νεαρού Δάσους - Δάφνης)

1) Πότε ξεκινήσατε Kung fu και για ποιό λόγο;

Η ενασχόλησή μου με τις πολεμικές τέχνες ξεκίνησε το 1995. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισα να γοητεύομαι από τις κινέζικες πολεμικές τέχνες, παρ’όλα αυτά η διαδρομή μου στο χώρο ξεκίνησε με το Καράτε.
Η εξάσκηση στο shaolin kung fu ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2007 όταν γνώρισα τον κινέζο δάσκαλο shifu hou ye shuai (shi miao jie). Το 2013 ο shifu μου ζήτησε να γίνω βοηθός του στο Α.Σ. Σαολίν Κουνγκ φου η Πηγή του Νεαρού Δάσους στη Δάφνη και από τότε είμαι η κύρια βοηθός προπονητή του ίδιου και του σωματείου.

 

IMG 573412) Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας.

Από το 2007 μέχρι και το 2010 εξασκούσα ταυτόχρονα και τις δύο τέχνες, το Shaolin και το Καράτε. από το 1995 μέχρι το 2010 ασχολήθηκα ενεργά με τον πρωταθλητισμό στο Καράτε. Το 2010 αποφάσισα να αφοσιωθώ εξολοκλήρου στο Shaolin kung fu καθώς η φιλοσοφία του ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μου.

IMG 57313) Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις σας και ειδικότερα από τα εκπαιδευτικά ταξίδια σας στην Κίνα;

Είναι πολλές οι σημαντικές στιγμές που είχα από τη μέχρι τώρα διαδρομή μου στο χώρο, όμως ξεχωρίζω τις εξής :
2014 - συμμετοχή στο 3rd shaolin cultural festival - london. Μια όμορφη εμπειρία σε ένα πενθήμερο φεστιβαλ σαολιν το οποίο έκλεισε με τη συμμετοχή μας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σαολιν.
2016 - το καλοκαίρι του 2016, ταξίδεψα με την καθοδήγηση του δάσκαλου μου hou ye shuai στην Κίνα όπου εκεί διδάχτηκα στο ναό σαολίν (shaolin temple), στο ναό φα ουάνγκ (fa wang temple) και στο χωριό τσεν τζιά γκόου (chen jia gou) σηματοδοτώντας έτσι, την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης μου. Στο ναό Σαολίν έλαβα τιμητικά τον τίτλο της 34ης γενιάς μάχιμων μοναχών του ναού Σαολίν με το όνομα σι γιάν ρεν 释延忍 (shì yán rěn) με το επίσημο σχετικό έγγραφο βεβαίωσης ως συνεχιστής της παράδοσης της κουλτούρας του πολιτισμού Σαολίν, ενώ τον τίτλο της "κοσμικής αποστόλου Σαολίν" τον έλαβα από την σχολή του μοναστηριού φα ουάνγκ που με ορίζει επίσημα ως "τζιάο" λίαν 教练 (jiào liàn), μαζί με όλα τα νόμιμα έγγραφα - πιστοποιημένα από την κίνα, που βεβαιώνουν την αρμοδιότητά μου ως δασκάλα παραδοσιακού Σαολίν γου κουνγκ.
Είναι δύσκολο να περιγράψω με λίγα λόγια την εμπειρία μου από το ταξίδι μου στην Κίνα, την εκπαίδευση μου στους δύο ναούς και στο χωριό chen jia gou. Η εκπαίδευση στο ναό σαολίν και το ναό φα ουανγκ είναι απαιτητική και δύσκολη με πολύωρες καθημερινές προπονήσεις. Η εξάσκηση γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στη φύση και σε ανώμαλο έδαφος . Όλα είναι λιτά και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. η μέρα γεμίζει με προπονήσεις, καθαριότητα που αυτό σημαίνει είτε να πλύνεις τα ρούχα σου είτε να βοηθήσεις στο καθάρισμα των κοινόχρηστων χώρων ή απλά να τακτοποιήσεις το κρεβάτι σου και πριν τον βραδινό ύπνο λίγος ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και συναναστροφή. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στο ναό με σκοπό την εξάσκηση στο σαολιν. Η κούραση είναι μεγάλη αλλά στο τέλος της μέρας πας για ύπνο με ικανοποίηση και ένα πλατύ χαμόγελο γιατί κατάφερες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, ή πιο σωστά γιατί είδες ότι έχεις δυνάμεις που δεν φανταζόσουν πως είχες.
Στο χωριό chen jia gou τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η διαφορά είναι στην ένταση και το ρυθμό της προπόνησης αλλά και στο περιβάλλον. άνθρωποι όλων των ηλικιών από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ πηγαίνουν στις πλατείες και στα πάρκα για να εξασκηθούν στο tai chi και στο tui shou. Διαφορετική η προσέγγιση και ο δρόμος από το shaolin kung fu. Οφείλεις να είσαι στην ώρα σου σε κάθε προπόνηση αλλά όλα κυλούν πιο χαλαρά, όχι βέβαια και ακούραστα.
Στο τέλος του ταξιδιού αφού έχεις εξασκηθεί σε δύο αντίθετα έχεις καταφέρει να βρεις τις ισορροπίες σου.
2018 – το χειμώνα του 2018, μου έγινε μια πρόταση από τη σχολή χορού της κας. Χριστιάννας Σκιαδά, urban dance society, να επιμεληθώ το fight choreography της παράστασης. το rhesus+vol.2 στο θέατρο Αλκμήνη, Ήταν μια πρωτοποριακή παράσταση, ύμνος για τη γυναίκα. ο μοντέρνος χορός και το shaolin kung fu έδεσαν αρμονικά και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Η παράσταση είχε μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο και γι’ αυτό προστέθηκε μια ακόμα παράσταση στις 3 που ήταν αρχικά προγραμματισμένες να γίνουν.
2019 – τον Οκτώβριο του 2019 δόθηκε η ευκαιρία σε μένα και τους μικρούς μαθητές μου να λάβουμε μέρος στην παράσταση για τον εορτασμό των 13 ετών της σχολής του da shifu shi heng jun – shaolin secular disciples’ union, στο παρίσι. μια εμπειρία που πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη.
2021 – η εκλογή μου στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου σου Κουνγκ φου. Η πρόταση που μου έκανε ο κος Λάμπρος Σταμούλης να βάλω υποψηφιότητα πραγματικά με τίμησε, τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο μου καθώς και όλο το προεδρείο και τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόταση που μου έκαναν για τη θέση του ειδικού γραμματέα.

IMG 57294) Ποιά τα οφέλη που αποκομίσατε από την εκπαίδευσή σας στο Kung fu;

4. Ο όρος kung fu αναφέρεται σε κάθε φυσικό επίτευγμα ή ικανότητα που καλλιεργείται μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά. κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το Κung fu μόνο ως μέσω αυτοάμυνας ή απλά σαν σπορ ή χόμπι. Το Κung fu αποτελεί έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων. H τακτική εξάσκηση στο Κung fu προστατεύει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία, εξυψώνει την πνευματικότητα του ανθρώπου. Μπορώ να πω ότι για μένα λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, ως πηγή μιας ατέρμονης ενέργειας και ζωντάνιας. Διατηρεί τη σκέψη μου καθαρή και εξισορροπεί την καρδιά με το μυαλό. είναι πολλά τα οφέλη της εξάσκησης του και θα μπορούσα να πω ότι πλέον το θεωρώ μια φυσική ανάγκη, απλή και πολύτιμη όπως είναι το νερό και η τροφή.
Το Kung fu βοηθάει να αποκτήσουμε δεξιότητες ζωής. Παράδειγμα οι αντιξοότητες της καθημερινότητας και ο γρήγορος ρυθμός ζωής μας πιέζει και περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο. Με το kung fu όμως μαθαίνουμε πως να διαχειριστούμε το χρόνο μας και να τον οργανώσουμε . Θέτουμε στόχους, επικεντρωνόμαστε, και όταν παρουσιάζονται εμπόδια με αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση βρίσκουμε λύσεις και τα ξεπερνάμε χωρίς να τους εγκαταλείπουμε. προσωπικά προσπαθώ να εφαρμόζω στην ζωή μου τις αρχές του. Όπως στο Kung fu έτσι και στη ζωή, χρειάζεται υπομονή, σεβασμός, ταπεινότητα. χρειάζεται ειλικρίνεια στον τρόπο που παρατηρεί κανείς τον εαυτό του μέσα από την τέχνη, ειλικρίνεια, αποδοχή και αγάπη.

IMG 57375) Μιλήστε μας για τους μελλοντικούς στόχους σας

Όσον αφορά το κομμάτι της προπονητικής, άμεσος μελλοντικός στόχος μου είναι να τελειώσω με επιτυχία την σχολή προπονητών της Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ. που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022, όπως το 2014 πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις της αντίστοιχης σχολής προπονητών του Καράτε. Στόχος και επιθυμία είναι να βγάλω αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου που θα αγαπήσουν το Κουνγκ φου και θα αποτελεί για αυτούς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους.
Είτε ως ειδικός γραμματέας του Δ.Σ. είτε ως απλό μέλος του, στόχος μου είναι να βοηθήσω στην προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματος μας. να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομοσπονδία που θα μπορεί στο μέλλον να διοργανώνει πρωταθλήματα πανελλήνια και διεθνή με πολυάριθμες συμμετοχές. Επίσης είναι επιθυμία μου και στόχος η προώθηση της δουλειάς των γυναικών της Ε.Ο.Γ.Σ.Κ.Φ. είτε ως προπονήτριες, είτε ως διαιτητές.

IMG 57306) Σε ποιο σύλλογο είστε προπονήτρια;

Στον Αθλητικό Σύλλογο Σαολίν Κουνγκ Φου η Πηγή του Νεαρού Δάσους Δάφνης.

7.29 241

IMG 5725

Διαβάστηκε 1129 φορές