Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 17:05

Κατάδυση στο Ναυάγιο Avantis III

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κατάδυση στο Ναυάγιο Avantis III

AvantisIII-2Το Avantis III ήταν ένα φορτηγό πλοίο γενικού φόρτου κατασκευασμένο το 1977 στο ναυπηγείο Tronderverftet, Hommelvik, Εχει μήκος 80 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα με συνολική χωρητικότητα 2.362 τόνους.

Αρχικά το πλοίο ονομαζόταν Akershus και αι μετονομάστηκε σε Avantis III το 1982 που αγοράστηκε από την εταιρία του Αντώνη Αγραφιώτη

Το φορτωμένο πλοίο με δομικά υλικά και μία μηχανή, είχε αποπλεύσει από το Μεσολόγγι με τελικό προορισμό την Κύπρο. Στις 19 Νοεμβρίου 2004 και ώρα 3:45 π.μ το Avantis ΙΙΙ προσέκρουσε στην Νήσο Δορούσα και στην συνέχεια αφού πήρε νερά βυθίστηκε στην σημερινή του θέση. Από τα 12 μέλη του πληρώματος (10 έλληνες και δυο αλλοδαποί) 11 κατάφεραν να επιβιβαστούν σε σχεδία του πλοίου και να σωθούν ενώ δεν τα κατάφερε ο 35χρονος μάγειρας του πλοίου, Βασίλης Κορώνης.

AvantisIII-1Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 17 ως και 48 μέτρων και έχει παραμείνει ως είχε στο σύνολο του.
Η προπέλα του βρίσκεται στην θέση της σε βάθος 41 μέτρων ενώ ο γερανός της πρύμνης του έχει ακουμπήσει στον πυθμένα της θάλασσας. Από το σημείο αυτό ίναι προσβάσιμος ο χώρος του μηχανοστασίου, ενώ τα αμπάρια του πλοίου είναι προσβάσιμα και από τις δυο πλευρές του και επιτρέπουν μια αρκετά μεγάλη διείσδυση. Η εξερεύνηση σε αυτό το ναυάγιο πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς ο χρόνος που βρίσκεται το ναυάγιο στον βυθό έχει αρχίσει και προκαλεί φθορές σε όλα τα μέρη του πλοίου, με αποτέλεσμα να πέφτουν κομμάτια από τις οροφές των κλειστών χώρων ακόμη και μόνο από τις φυσαλλίδες.

Στο ένα από αυτά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από το φορτίο του Avantis ΙΙΙ, ενώ έξω απο το δεύτερο βρίσκεται η μηχανή τύπου varadero. Εξερευνώντας το εσωτερικό του αμπαρίου παρατηρούμε το ρίγμα που προκλήθηκε από την πρόσκρουση στα βράχια το οποίο και είναι υπεύθυνο για την βυθισή του. Η περιοχή της γέφυρας του πλοίου δημιουργεί θαυμασμό στους δύτες βρισκοντάς το σε πολύ καλή κατάσταση όλα τα όργανα του πλοίου, ο ασύρματος, η οθόνη του ραντάρ κ.ο.κ. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στο υπόλοιπο ναυάγιο παρατηρούμε τη δεξιά άγκυρα του πλοίου που βρίσκεται στη θέση της ενώ ευδιάκριτο είναι το όνομα του πλοίου στην περιοχή της πλώρης. Το ναυάγιο έχει αρχίσει και λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος συγκενρώνοντας μεγάλες ποσότητες θαλλάσιας ζωής, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο θέαμα για τους επισκέπτες δύτες.

Λευτέρης Ζώρζος

Γιάννης Μαυρόπουλος

Διαβάστηκε 4976 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιστορία ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ‏ »