Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 10:26

Οι Φόρμες και η χρήση τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

shaolin formsΜε τον όρο Φόρμες - Τάο Λου [Κιν.: Tàolù 套路] ή Τσουάν Τάο [Κιν.: Quántào 拳套], όπως παραδοσιακά αναφέρονται στο Σαολίν, εννοούνται οι συνδυασμοί από πολλές τεχνικές μαζί, που οργάνωσαν οι εμπνευστές τους ώστε να παρουσιάζουν την εμπειρία τους και τη γνώση τους από μία πραγματική μάχη και να μπορούν να την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Οι Δάσκαλοι δημιουργοί των Φορμών που έχουν φτάσει έως τις μέρες μας, ήταν άριστοι γνώστες των στυλ, είχαν εντρυφήσει στις τεχνικές για να μπορούν να βλέπουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της φόρμας, τις τεχνικές, την ακολουθία των βηματισμών και τους τεχνικούς ελιγμούς

.

Σε κάθε φόρμα υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα τεχνικών και σίγουρα πολύ περισσότερα κρυμμένα στους μn-έμπειρους Σπουδαστές ή Δάσκαλους. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες πιθανών συνδυασμών και εφαρμογών των τεχνικών σε μια φόρμα, που μόνον η φαντασία μας μπορεί να οριοθετήσει, οι περισσότερες Φόρμες έχουν τουλάχιστον τρία βασικά επίπεδα εφαρμογής εκτός κι αν είναι ειδικά εφαρμόσιμες για δύναμη ή αναπνοή.

Το πρώτο επίπεδο είναι η απλούστερη και πιο προφανής εφαρμογή των κινήσεων που περιέχουν γενικά τις θεμελιώδεις τεχνικές του κάθε στυλ.

Το δεύτερο επίπεδο είναι πιθανώς η ουσία του εκάστοτε στυλ. Οι τεχνικές της φόρμας σε αυτό το επίπεδο, απαιτούν περισσότερη ερμηνεία, ανάλυση και πολύ λεπτομερή εξήγηση από το Δάσκαλο και συχνά περιλαμβάνουν περισσότερες τεχνικές από αυτές που εκτελούνται στη βασική διδασκαλία της φόρμας και διαφορετικοί βηματισμοί και θέσεις.

Το τρίτο επίπεδο είναι είναι λίγο πιο βαθύ και δεν είναι τόσο προφανές για να το κατανοήσουμε και απαιτείται ένας έμπειρος Δάσκαλος για να καταλάβουμε την πραγματική ουσία των εφαρμογών των τεχνικών και της κινησιολογίας της φόρμας. Δίνει έμφαση στην δύναμη, τον συνδυασμό της κίνησης με την αναπνοή και τη χρήση της εσωτερικής ενέργειας, ενώ βελτιώνει τις στάσεις σε συνδυασμό με τους βηματισμούς και τους ελιγμούς.

Αφού κατανοήσαμε τι είναι οι Φόρμες, με τι κριτήρια δημιουργήθηκαν και τα επίπεδα διδασκαλίας τους και εφαρμογής τους, φτάνουμε στο πλέον προφανές ερώτημα, που πολλοί θέτουν. Για ποιό λόγο πρέπει να εξασκούμαστε στις φόρμες, αφιερώνοντας τόσο χρόνο και κόπο;

Στην ουσία οι φόρμες:

1. Διαφυλάσσουν τη πραγματική ουσία του κάθε στυλ και των τεχνικών όπως διδάχτηκαν από τον αρχικούς Δασκάλους που τις εμπνεύστηκαν, σχηματίζοντας έτσι ένα μέσο στο οποίο οι αρχές του στυλ, οι τεχνικές του και η κατανόηση αυτών μπορεί να περάσουν αδιάσπαστα από γενιά σε γενιά.

2. Εκπαιδεύουν τον ασκούμενο στις μεθόδους και τις τεχνικές που είναι μοναδικές για το κάθε στυλ. Καθώς ο Σπουδαστής προπονείται στις Φόρμες σε τακτική βάση, αρχίζει να δημιουργεί γερά θεμέλια και αναπτύσσει την απαιτούμενη ενέργεια που είναι ιδιαίτερη για το κάθε στυλ.

3. Μας βοηθούν να οικοδομήσουμε υπομονή και αντίληψη δεδομένου ότι τις περισσότερες Φόρμες είναι δύσκολο να τις μάθουμε και απαιτούν πολύ χρόνο για να τις κατανοήσουμε, ενώ αναπτύσσουν αντοχή και δύναμη.

4. Βοηθούν τους Σπουδαστές να αναπτύξουν κατάλληλη πρόθεση, αφού αρχίζουν να καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουν με έναν ή περισσοτέρους φανταστικούς αντιπάλους. Αρχίζουν να προσθέτουν περισσότερο ρεαλισμό στις κινήσεις και τις τεχνικές τους, που στην πραγματικότητα δίνουν ζωή στη φόρμα και τη καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Δεδομένου ότι ένας Σπουδαστής αρχίζει να κατανοεί πώς να εκτελέσει τις τεχνικές της φόρμας με τη σωστή δύναμη, αναπνοή και ισορροπία, η φόρμα αρχίζει να αποκτά δική της υπόσταση. Εδώ είναι όπου ο ρόλος του δασκάλου είναι απαραίτητος για να βεβαιωθεί ότι η υπόσταση που αποκτά η φόρμα είναι εκείνη που οι Δάσκαλοι Δημιουργοί είχαν επινοήσει και διδάξει αρχικά.

5. Διδάσκουν στους Σπουδαστές εκφράσεις, χειρονομίες, διαβαθμίσεις των κινήσεων και των τεχνικών, που διαφοροποιούν κάθε στυλ ένα από το άλλο, ως εκ τούτου, κάθε στυλ έχει τη δική του μορφή και χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό.

6. Έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτή είναι ίσως η πιο πολύτιμη χρήση των φορμών, αλλά συχνά παραβλέπεται και υποτιμάται από τους Σπουδαστές και όχι μόνο. Αυτή είναι η ενότητα που χτίζει, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκινησία, συντονισμό, ευελιξία, σωστή αναπνοή, καθώς επίσης και την ομοιόμορφη διανομή της ζωτικής ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα.

Το Σαολίν Κουνγκ Φου ασκείται για περισσότερα από 1.500 χρόνια κι αν είχε υπάρξει ένας καλύτερος τρόπος για να μεταφερθούν οι τεχνικές, η φιλοσοφία, η ενέργεια και η κατανόηση ενός Στυλ, εκτός από τις Φόρμες, από τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος σίγουρα θα είχε βρεθεί. Για αυτόν αλλά και για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό οι Σπουδαστές να αντιμετωπίζουν κάθε Φόρμα ως μια ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα

 

Πηγή: Ο.Α.Σ.Κ.Φ. "ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ"

 

Διαβάστηκε 216 φορές